Hahtuvatossut (Neuloen)

Hahtuvatossut Hahtuvatossut Hahtuvatossut Hahtuvatossut Hahtuvatossut Hahtuvatossuja

Pesukoneessa huovutetut tossut

Koko: 38 (44)

Tarvikkeet: Pirtin Kehräämön hahtuvakiekko, n. 100 (130)g

sukkapuikot 6,0mm (löyhä neulos huovuttuu paremmin)

Mallineule: Sileä neule

Tiheys: 10cm x 10cm= 14 silmukkaa ja 20 kerrosta

Ohje: Pirtin Kehräämö Oy

Varsi: Luo 44 (48) silmukkaa pyöröneuleeksi neljälle puikolle. Neulo ensimmäinen krs nurin. Neulo sitten 14 krs sileää neuletta.

Kantapää: Neulo ensimmäisen puikon silmukat neljännen puikon silmukoiden kanssa samalle puikolle =22 (24)s. Aloita kantalapun neulominen näillä silmukoilla (2. ja 3. puikon silmukat jäävät lepäämään): käännä työ, nosta ensimmäinen s neulomatta puikolle ja neulo loput s nurin. Käännä työ, nosta ensimmäinen s neulomatta ja neulo loput s oikein. Jatka näin, kunnes kantalappu on 22 (24)krs korkea.
Aloita kantalapun kääntäminen työn nurjalla puolella. Nosta ensimmäinen s neulomatta puikolle, neulo nurin 13 (14)s. Neulo 2s nurin yhteen. Käännä työ. Nosta ensimmäinen s neulomatta puikolle ja neulo 6s oikein. Tee ylivetokavennus (nosta yksi s neulomatta oikein, neulo 1s, vedä nostettu silmukka neulotun yli). Käännä työ. Nosta ensimmäinen s neulomatta ja neulo 6s nurin ja 2s nurin yhteen. Toista kavennuksia, kunnes jäljelle jäävät keskellä olevat 8s.


Kiilakavennus: Poimi kantapään sivuista kummaltakin puolelta 12 (13)s. Jaa kantapään 8s kummallekin puikolle = puikoilla 16 (17)s. Neulo oikein välikerros jokaisella 4:llä puikolla. Kavenna ylimääräiset silmukat ilman välikerroksia, 1. puikon lopussa 2s oikein yhteen ja 4. puikon alussa ylivetokavennus. Jatka näin kunnes jokaisella puikolla on 11 (12)s.
Jalkaterä Neulo sileää niin pitkään kunnes koko työn pituus kantapäästä puikkoihin on 26 (30)cm.

Hahtuvatossut Hahtuvatossut Hahtuvatossut Hahtuvatossut Hahtuvatossut Huovutettu ja huovuttamaton tossu

Kärkikavennus: Neulo 1. ja 3. puikon alussa silmukat oikein niin pitkälle, kunnes
puikolla on 3s jäljellä, tee ylivetokavennus ja neulo viimeinen silmukka oikein. Neulo 2. ja 4. puikon alussa 1s oikein,
2s oikein yhteen ja loput normaalisti oikein. Neulo jokaisen kavennuskerroksen jälkeen yksi välikerros. Kavenna kärkeä, kunnes jokaisella puikolla on 3s jäljellä. Vedä lanka silmukoiden läpi ja päättele langat.

Vanutus: Huovutus tapahtuu pesukoneessa 40° (tai 60° riippuen pesukoneesta), linkous 1200 kierrosta/min. Lisää pyykinpesuainetta ja esim. farkut koneeseen. Huovutuksen jälkeen tossut kannattaa heti
muotoilla laittamalla ne jalkaan.Jos tossut eivät ole tarpeeksi napakat, voit vielä huovuttaa käsin esim. Mäntysuopa- tai Marseille-saippuavedellä.

Hoito:Käsinpesu villalle tarkoitetulla pesuaineella
30°c vedessä, kuivatus vaakatasossa. Muotoile kosteana.

Hahtuvatossut (Virkaten)

Virkatut hahtuvatossut Virkatut hahtuvatossut Virkatut hahtuvatossut Virkatut hahtuvatossut Virkatut hahtuvatossut Huovuttamaton ja huovutettu tossu

Koko: naisten noin 39-40 (miesten noin 44)

Tarvikkeet: n. 100g (n. 140g)

Pirtin kehräämön kaksisäikeistä hahtuvaa

virkkuukoukku 8,0mm

Ohje: Pirtin Kehräämö Oy

Tossun virkkaamissuunta on kärjestä kohti kantapäätä.

Aloitus: Jätä alkuun n. 20cm hahtuvaa aloitusrenkaan sulkemiseen.

Virkkaus: Virkkaa 12 ketjusilmukkaa (kjs) ja sulje renkaaksi piilosilmukalla. Virkkaa ensimmäiseen, kolmanteen ja viidenteen kjs:ään kaksi ks, muihin kjs vain yksi ks. Seuraavalla kierroksella virkkaa kaksi ks 1., 4. ja 7. kiinteään silmukkaan. Kolmannella kerroksella 1.,5. ja 9. kiinteään silmukkaan. Työ etenee spiraalina. Jatka samalla periaatteella, kunnes työssä on 34 silmukkaa. Jatka virkkaamista 34 silmukalla kunnes kärkiosan pituus on 17cm (20cm).

Virkkaa kierros loppuun ja tarkista, että aloitettava pohjaosuus tulee kohdilleen niin, että keskimmäinen kärjen lisäyskohta tulee päälle, keskelle tossua. Käännä työ ja tee yksi kjs ja virkkaa eteenpäin 17 silmukkaa, pohjaosuudella on siis kaikkiaan 18 silmukkaa. Jatka edestakaisin virkkausta niin pitkään, että pohjaosuuden pituus on 18cm (21cm). Koko työn pituus pitäisi olla n. 35cm (41cm)

Virkkaa viimeisen kerroksen jälkeen kantapään takasauma kiinni piilosilmukoilla. Virkkaa seuraavaksi kolme kierrosta tossun suuaukkoon. Kavenna suuaukkoa niin, että silmukoita on 39 (43). Neljännellä kerroksella virkkaa piilosilmukoin, paitsi kantapäänkohdalla virkkaa 10 ks, näin saadaan kantapäähän kaarevuutta ylöspäin.

Viimeistely: Päättele langanpäät ja ompele aloitusrengas umpeen. Huovutus tapahtuu pesukoneessa 60°, linkous 1200 kierrosta/min. Lisää pyykinpesuainetta. Huovutuksen jälkeen tossut kannattaa muotoilla laittamalla ne jalkaan. Jos tossut eivät ole tarpeeksi napakat tässä vaiheessa, voit vielä huovuttaa niitä käsin esim. Mäntysuopa- tai Marseille-saippuavedellä.

Hoito: Käsinpesu villalle tarkoitetulla pesuaineella 30°c vedessä, kuivatus vaakatasossa. Muotoile kosteana.

 • Huovutetut villatossut värinro 732
 • Huovutetut villatossut värinro 2
 • Huovutetut villatossut värinro 723

Vinkkejä tossujen huovutukseen:

 • Huovutettavaa tuotetta ei kannata laittaa tyhjään koneeseen, sillä neulos tarvitsee hankausta huopuakseen. Ei kannata ahtaa pesukonetta myöskään liian täyteen, jotta pyykki pääsee myllääntymään kunnolla.
 • Käytä huovutuksessa normaalia pyykinpesuainetta. Villanpesuun tarkoitettu pyykkiaine suojaa tuotetta huopumiselta eli tässä tapauksessa sitä ei kannata käyttää, kun on tarkoitus saada tuote huopumaan.
 • Sopivan pesuohjelman löytämisessä voi mennä muutama huovutuskerta, sillä jokainen pesukone on hieman erilainen.
 • Tossut tulevat yleensä pesukoneesta pienenä myttynä. Ei kannata kuitenkaan tässä vaiheessa pelästyä, ne eivät ole pilalla! Tossut vaativat muotoilun heti pesuohjelman päätyttyä.
 • Jos tossut eivät huovu tarpeeksi ensimmäisessä pesussa, voi ne huovuttaa uudestaan. Voit myös nostaa lämpötilaa 60 asteeseen.

Lisää ohjeita hahtuvalle:

Yhteensä:
  Kassalle
  (0)